Ana içeriğe atla

LMS Quiz'i Nasıl Kullanırım?

Etiketler

      1. "Turn editing on" butonunu tıklayın.

            1

     2. Quiz oluşturmak istediğiniz haftanın altındaki "Add an activity or resource" alanına tıklayın.

            2

     3. "Quiz" seçeneğini seçin.

        3

     4. "General" alanı altında "name", "description" ve "display description on course page” seçenekleri bulunmaktadır.

  1. Name: Quiz için bir isim oluşturun.
  2. Description: Quiz için bilgi/yönerge ekleyin.
  3. Display description on course page: Bu seçeneğe tıklayarak "description" alanına yazdığınız metnin ders sayfasında görünmesini sağlayabilirsiniz.


     5. "Timing” alanı altında “open the quiz”, “close the quiz”, “time limit” ve “when time expires” seçenekleri bulunmaktadır.

  1. Open the quiz & close the quiz: Öğrencinin quizi belirli bir aralıkta yapması için başlangıç ve bitiş tarihlerini girin.
  2. Time limit: Öğrencinin quizi belirli bir süre içerisinde yapmasını sağlayın.
  3. When time expires alanı altında aşağıdaki seçenekler yer almaktadır.
    1. Open attempts are submitted automatically: Öğrencilerin cevaplarının / yazdıklarının otomatik olarak sisteme kaydedilmesini sağlar.

    2. There is a grace period when open attempts can be submitted, but no more questions answered: Quiz süresi dolduktan sonra kısa bir süre verilebilir ve öğrencilerin cevaplarını göndermeleri / submit etmeleri sağlanabilir. Bu süre içinde soruları cevaplayamazlar, yalnızca submit butonuna basabilirler.

    3. Attempts must be submitted before time expires, or they are not counted: Öğrencilerin süre dolmadan önce cevaplarını göndermesini zorunlu kılar.
            

     6. “Grade” alanı altında “grade to pass”, “attempts allowed” ve “grading method” seçenekleri bulunmaktadır.

  1. Grade to pass: Sınavdan geçmek için gerekli minimum puanı yazın.
  2. Attempts allowed: Öğrencinin bu quizi yalnızca bir kere yapmasını istiyorsanız “1” i, birden fazla hakkı olmasını istiyorsanız diğer seçenekleri seçebilirsiniz.

    i. Grading method: Öğrencinin quizi yapabilmesi için birden fazla hakkı olmasını işaretlemeniz durumunda bu seçenek aktif hale gelir. Denemeler arasında en yüksek puanın mı, denemelerin ortalamasının mı yoksa ilk ya da son denemenin mi dikkate alınacağı gibi seçenekler bulunur. 
     6

 

   7. "Layout" alanı altında "new page" ve "navigation method" seçenekleri bulunmaktadır.

  1. New page: Bir sayfada tek bir sorunun ya da birden fazla sorunun görünmesini sağlayabilirsiniz. (Her sayfada bir sorunun bulunması önerilir, böylece bir sonraki soruya / sayfaya geçildiğinde LMS diğer cevabı hafızasında tutabilmektedir, aksi takdirde problemler yaşanabilmektedir.)
  2. Navigation method: Öğrencinin quiz içerisinde istediği soruya gidip gelebilmesi için default “Free” seçili gelmektedir. Eğer “Sequential” seçeneği seçilirse, öğrenci soruları sırayla çözmek durumunda kalır. 

    7

     8. "Question behaviour" alanı altında "shuffle within questions" ve "how questions behave" seçenekleri bulunmaktadır.

  1. Shuffle within questions: Soruların her seferinde karışık gelmesi için “Yes” olarak işaretlenir. 
  2. How questions behave: Öğrencilere verilecek geri bildirimi belirler fakat bir sınav yapıldığı için geri bildirimlerin kapatılması önerilir.8

     9. "Review options” alanı altında “during the attempt”, “immediately after the attempt”, “later, while the quiz is still open” ve “after the quiz is closed” seçenekleri bulunmaktadır.

  1. During the attempt: Öğrencinin “sınavı yaparken” erişebileceği bilgileri ifade eder.
  2. Immediately after the attempt: Öğrencinin “sınavı bitirir bitirmez” erişebileceği bilgileri ifade eder.
  3. Later, while the quiz is still open: Öğrencinin “sınavı bitirdikten belli bir süre sonra” erişebileceği bilgileri ifade eder.
  4. After the quiz is closed: Öğrencinin “quiz kapandıktan sonra” erişebileceği bilgileri ifade eder.9

     10. "Save and display” butonuna tıklayın.

         10

  1.  Quiz’e soru eklemek için “Edit quiz” butonuna tıklayın.
    11
     
  2. Açılan sayfada, quiz için maksimum puanı belirleyebilmek amacıyla “Maximum grade” ifadesinin yanında yer alan alana puan bilgisini yazıp, ardından “Save” butonuna tıklayın.
    12
     
  3. Soruların karışık bir şekilde gelmesini istiyorsanız “Shuffle” alanına tıklayın.
    13
     
  4. Quiz’e soru eklemek için “Add” seçeneğine, ardından “a new question” seçeneğine tıklayın. Soru bankasından soru eklemek ya da rastgele soru eklemek için detaylı bilgiye “LMS Soru Bankası Kullanım Kılavuzu”ndan ulaşabilirsiniz.
    14
     
  5. Farklı soru tiplerinin bulunduğu bir sayfa açılacaktır. Bu sayfada istediğiniz soru tipini seçin ve ardından “Save” butonuna tıklayın. Bu örnekte “Çoktan Seçmeli / Multiple Choice” seçeneği seçilmiştir.
    15
     
  6. General” alanının altında “category”, “question name” ve “question text” seçenekleri bulunmaktadır.
    a. Category: Bu alanda, daha önce oluşturduğunuz bir soru bankasını seçerseniz, bu soruyu aynı zamanda ilgili soru bankasına da ekleyebilirsiniz.
    b. Question name: Soruya bir isim verin.
    c. Question text: Soru için bilgi/yönerge ekleyin.
    16
     
  7. Aynı şekilde “General” alanının altında “default mark”, “general feedback”, “ID number”, “one or multiple answers”, “shuffle the choices”, “number the choices” ve “show standard instructions” seçenekleri bulunmaktadır.
    a. Default mark: Soru için bir puan belirleyebilirsiniz.
    b. General feedback: Genel bir geri bildirim verebilirsiniz.
    c. One or multiple answers: Sorunun tek bir doğru yanıtı var ise “One answer only” seçeneği, sorunuzun birden fazla doğru cevabı var ise “Multiple answers allowed” seçeneği seçilir.
    d. Shuffle the choices: Seçeneklerin karışık bir şekilde gelmesini sağlar.
    e. Number the choices: Soru seçeneklerini farklı şekillerde numaralandırabilirsiniz.
    f. Show standard instructions: Sorunuzun bir ya da birden fazla doğru yanıtı olduğunu belirten bir yönerge vermek istiyorsanız “Yes” seçeneği, bu konu hakkında bir yönerge vermek istemiyorsanız “No” seçeneği seçilir.17
     
  8. “Answer” alanının altında “choice”, “grade” ve “feedback” seçenekleri bulunmaktadır. 
    a. Choice: Sorunuzun seçeneklerinden birini yazın.
    b. Grade: Bu seçenek doğru yanıt ise “%100” işaretlenir. Yanlış ise “None” işaretlenir. Eğer sorunun birden fazla doğru cevabı olacak ise derecelendirmeyi ona göre yapmanız gerekmektedir. Örneğin; sorunun iki doğru yanıtı var ise her iki seçeneğin “grade” alanına “%50”, diğer seçenekleri “None” olarak işaretlemeniz gerekir.
    c. Feedback: Bu seçenek seçildiğinde öğrenciye verilecek geri bildirimi ifade eder. 18
     
  9. ​​​​​​​Sorunuza daha fazla seçenek eklemek isterseniz “Blanks for 3 more choices” butonuna tıklayın.
    19
     
  10. "Save changes” butonuna tıklayarak sorunuzu tamamlayın.
    20
     
  11. Oluşturduğunuz soru aşağıdaki şekilde görünecektir. Büyüteç ikonuna tıklayarak sorunun önizlemesini yapabilir, çarpı işaretine tıklayarak soruyu silebilir ve kalem ikonunun yanındaki alana tıklayarak soruya bir puan verebilirsiniz. 21